Prinsen B.V.FME deelt visie op Agri & Food-sector met kamerleden

FME deelt visie op Agri & Food-sector met kamerleden

Om als Nederland een toppositie te blijven houden als belangrijke fabrikant en exporteur van technologie omtrent voedsel moeten we keuzes maken! Welke keuzes? Daar heeft de FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, een visie over geschreven. Onze directeur Lammert Prinsen is eveneens voorzitter van FME-branche GMV (Groep fabrieken van Machines voor de Voedings- en genotmiddelenindustrie). Hij bood deze visie samen met Marcel van Haren, manager FME Agri & Food en voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink aan de Tweede Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. 

Inspiratiebron voor de sector

De FME-visie moet de Kamerleden een handvat bieden tijdens het algemene overleg van volgende maand over de toekomst van de voedselketen. Daarnaast dient het als inspiratiebron bij het vormgeven van het beleid voor de sector. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “Nederland staat aan de wereldtop als voedselland. Wij zijn tweede voedselexporteur ter wereld en derde fabrikant en exporteur van Agri & Food-technologie. Een positie om trots op te zijn en om te verdedigen. Daarvoor zijn scherpe keuzes nodig. In deze visie maakt FME die keuzes.” 

FME wijkt daarbij bewust af van de gebaande paden. Bijvoorbeeld door in te zetten op personalised food. Waarbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven lopen wereldwijd voorop in het kunnen opstellen van een persoonlijk voedingsadvies op basis van iemands DNA-profiel. Dezentjé Hamming: “FME ziet een langjarige leidersrol voor Nederland in het verschiet als personalised food tot een speerpunt wordt gemaakt. Bijvoorbeeld met een nieuw, internationaal toonaangevend researchcentrum waarin voedselindustrie, zorgsector en technologiebedrijven samenwerken.” 

Verschil maken 

Bewustwording is van belang, omdat de Agri & Food-sector wereldwijd voor enorme veranderingen staat. Door digitalisering ontstaan nieuwe productiemethoden, distributieketens en businessmodellen. Dit gaat zo snel, dat op basis van onze expertise slimme keuzes nodig zijn om als Nederland de boot niet te missen. Over die keuzes gaat deze visie: Waar kunnen wij in de toekomst het verschil maken? Waarom kunnen we nog decennialang de wereldwijde voortrekker zijn met inzet van onze technologie?  

Benieuwd naar de publicatie? Download hem hier.    

 Bron: FME.nl